Bağış Nasıl Toplanır?

Bağış mektubu gönderirken nelere dikkat etmelisin?
Kontaklarını ‘bağış yapar’, ‘yapmaz’ şeklinde ayırma ve mektubunu tanıdığın herkese gönder. Unutma ki yardımseverlik koşusunun tek amacı bağış değil, farkındalık da yaratmaktır. Gönderdiğin maillerin %10-15’ine bağış gelir, geri kalan kısmı farkındalık yaratır ki bunun etkisi bağıştan bile fazla olabilir. Çoğumuz günde ortalama 50-100 mail alıyoruz. %80’i bize pek de bir şey katmayan mailler; videolar, yazılar ve şaşırtan komik videolar. Bizden gidecek olan yardımseverlik koşusu kampanya mailimiz bu maillerin hepsinden daha değerli ve faydalı. Bu maili almak insanları rahatlatıyor, güzel bir şeyler olduğunu hissettiriyor ve onlara güzel bir projenin parçası olma şansı veriyor. Sana o kadar çok kişi teşekkür edecek ki inanamayacaksın. Her 100 kişinin ortalama 10-15 tanesi bağış yapar. En yakının bağış yapmayı unutacak, hiç aklına gelmeyen birisi öyle bir bağış yapacak ki şaşıracaksın! Mektubunda amacını daha rahat anlatmak için kullanmak istersin diye Adım Adım’ı ve Yardımseverlik Koşusu’nu anlatan bir film hazırladık sana.
Bağış mektubunu nasıl yazmalısın?
• Bağış mektubunu kaleme alırken olabildiğince özenli, net ve samimi bir dil kullanmaya dikkat etmelisin. • Mektubun bittikten sonra bir akıllı telefona göndererek nasıl göründüğüne bak çünkü artık maillerin en az %50si ilk olarak akıllı telefonda okunuyor. • Yardımseverlik koşusu yapmak için deneyimli veya çok iyi bir sporcu olman gerekmiyor. Desteklediğin amaç uğruna kendi sınırlarını zorladığınızı, bunun için gayret sarfettiğini bilmesi bağışçıların için yeterli olacaktır. Yarıştan önce hedefini, yarıştan sonra da sonuçlarını, deneyimlerini onlarla paylaşmayı unutma. • Desteklemeyi karar verdiğin STK projesiyle ilgili ne kadar iyi bilgi sahibi olursan destek çağrıların da o ölçüde ikna edici olacaktır. Her STK sayfasında ilgili projeye özel örnek bağış mektubunu da görebilirsin. • Unutma, STK’lara yapılan bağışlar vergiden düşülebiliyor. Bunu mailinde belirtmen, özellikle şirketlerden gelecek bağışları artıracaktır.
Sana bağış yapıldığını nasıl anlayacaksın?
İyilik Peşinde Koş – İPK Platformu’ndaki kampanya sayfanda göreceğin CC ile başlayan koşucu kampanya kodunun*  linkini çevrenle paylaşarak kolayca bağış toplayabilirsin. Bağışçın senin mektubunda gönderdiğin linkteki “bağış yap” bağlantısına tıklayıp; Kredi kartı ile bağış yapmayı seçtiğinde senin koşucu adın zaten sayfada çıkacak ve otomatik olarak bağışın senin aracılığın ile yapıldığı bilinecek. Daha uzun bir yol olan EFT/Havale kullanmayı seçerse, o zaman EFT/Havale sırasında istenen “açıklama” kısmına senin “Koşucu Kampanya Kodu”nu yazması lazım.Böylece bağışın senin aracılığın ile yapıldığı bilinecek. *Koşucu Kampanya Kodu – İyilik Peşinde Koş – İPK Platformu’nda oluşturacağın kampanya sırasında sistem senin için anında bir “koşucu kampanya kodu” yaratır. Bu, her koşucunun yarattığı her kampanya için tekil ve özel bir koddur.
En doğru mektup gönderme zamanı, ne zamandır?
Aceleye gerek yok… Yardımseverlik Koşusu Kampanyanın en önemli kısmı olan mektubunu göndermek için en doğru zaman yarıştan önceki son 10 gündür. Daha önce gönderdiğin mektup çok uzak tarihteki bir olaydan bahsettiği için etkisi azalacaktır. • Göndereceğin gün çok önemlidir. Bağışa çağrı yapan mektubu sen hangi gün almış olsaydın daha etkili olurdu? › Bütün işlerin ve toplantıların yığıldığı bir Pazartesi sabahı mı? Hiç zannetmiyoruz. › Ya da işlerin biraz daha hafiflediği Salı öğleden sonra mı? İşte bu muhtemelen Pazartesi gününe göre daha etkili olur. › Bu konuda çalışma yapan kişiler, kesin bir gün söyleyememekle beraber Salı-Çarşamba ve Cuma günlerini daha çok telaffuz ederler. • Mektubu saat kaçta göndereceğin konusunda da yine yukarıdaki gibi düşünebilirsin. Sen hangi saatte alsan daha etkili olurdu? › Daha ofise bile gitmeden 8:00 de aldığın bir mesaja mı bağış yapma ihtimalin fazla olurdu? › Akşam ofisten çıkmadan mı? › Öğlen yemek dönüşü mü? Bağış anlık bir davranıştır, “sonra yaparım” denen bağışlar unutulur, hatırlandığında ise artık zamanı geçmiştir diye düşünülür.
Mektubunu kimlere göndermelisin?
ardımseverlik Koşusu mektuplarını seni tanıyan herkese gönder ki bu güzel sosyal sorumluluk projenden herkesin haberi olsun. › Aile üyeleri ve akrabaların › Okul ve üniversite arkadaşların › Patron, yönetici, yönetim kurulu üyelerin › Sana veya çalıştığın şirkete ürün / hizmet satan tedarikçilerin › Müşterilerin ve iş ortakların › Mahalle ve askerlik arkadaşların › Eski yeni iş arkadaşların › Üyesi olduğun kulüp ve cemiyetler › Mezunlar derneğin veya meslek derneğin › Facebook, Twitter ve diğer sosyal mecralardaki kontakların
Eğer iletişime geçtiğin kişi sayısı 200’ün altındaysa biraz daha düşün.

Ortalama birini düşünelim. (Ortalama bir AA üyesi 40 yaşındadır. %50 erkek, %50 kadındır.) 20+   Aile, dostları ve akrabalar 5+     İlkokuldan arkadaşlar 15+   Ortaokul ve liseden arkadaşlar 20+   Üniversite / meslek lisesi / kurs arkadaş sayısı 5+     Asker arkadaşı (10 ama – %50’miz kadın diye) 30+   3 iş değiştirmiş olsa (iş yerinden arkadaşları – 10×3) 45+   İşle toplantılarda tanışılanlar (15×3= bu tabii hayatını neredeyse bilgisayar başında geçiren bir işe örnek) = Etti 140 Herhalde 40 yılda sinemada, barda, parkta, partide, düğünde, doğum gününde, işte, merdivende, sokakta, yukarıdaki ana arkadaş / tanıdık kaynakları dışında da birileri ile kesişmiştir hayatın. Onları da ekleyiver. Hele bir de evliysen bunu 1.5 ile çarp. Kolay gelsin.