Yarışa 4 Ay Kala
Kim bağış istemez, hem de KOŞARAK – 1 (İstanbul Maratonu’na 4 ay kala?)
“Daha 4 ay var, hele bir tatil bitsin, Eylül gelsin koşucu işine öyle girişiriz.”
diyorsanız, biz de bu günden garanti veriyoruz; İstanbul’da sizin için koşacak 10 koşucu bir araya gelebilirse ne güzel 🙂
Sevgili Dostlar,
Evet tatiller başladı, sıcakta koşmak zor. Ama inanın bir amaç için olunca insan daha rahat koşuyor.
Evet kim koşarak bağış toplamak ister?
Yardımseverlik Koşusu ile 2008 Ocak – 2018 Haziran arasında, Türkiye’deki 40 Sivil Toplum Kuruluşu tarafından 37 milyon TL bağış toplandı. Bu tutar her sene artıyor ve hepimizim çabasıyla artmaya devam edecek.
2017 yılında İstanbul Maratonu’nda 40 STK 7 bin koşucu ile (İstanbul’da koşan her 2 kişiden 1’i) 100 bin bağışçıdan 10 milyon TL bağış topladılar. Henüz STK’lar ile beraber hedef belirlememiş olsak da 2018 İstanbul için 10 milyon TL’yi aşacağımızı hayal ediyoruz.
Şunu çok iyi biliyoruz; bugüne kadar koşan STK sayısı arttıkça, koşucu sayısı oransal olarak daha fazla arttı. Peki daha ne kadar artar?
Önümüzdeki 5 -10 yıl içinde en az 20 katına çıkacak.
Size bir kaç rakam verelim. Hesabı yapmaya çalışırken gözlerinizin büyüyeceğine eminiz şimdiden.
Nüfusu Türkiye’nin 4 katı olan A.B.D’de 2015 yılında farklı mesafelerde 17 milyon kişi yarış bitirdi. Türkiye’de 2017 yılında bu sayı 50 bini geçmedi. Sadece 2017 New York Maratonu’nu 50 bin kişi bitirdi. A.B.D’nin nüfusu Türkiye’nin 4 katı iken koşan kişi sayısı 340 katı.
Şimdiden her birinizin ne kadar bağış toplayacağını merak ediyoruz…
Önümüzdeki dönemde sizlerle yüzyüze bir görüşme yapıp sorularınızı cevaplamaya çalışacak olsak da bunu takiben hepimiz gönüllü olduğumuz için maratona kadar bizlere soracağınız bütün sorulara toplu olarak ve mail yolu ile cevap vermeye çalışacağız.
Burada yarışa 4 ay kala (yani Temmuz ayında) yapmamız gerekenleri sizlere hatırlatmak suretiyle yardımcı olmaya çalışacağız.
En önemli konumuz… Her yarışta yardımseverlik koşusu yapanların %70’i hayatlarında ilk defa bir yarış koşuyorlar. Bunun size 2 etkisi var:
Yardımseverlik koşusu yapanlar koştukları için değil, size destek vermek istedikleri için koşarlar. O sebeple bugüne kadar koşmamış olsalar da takipçilerinizin (bağışçı, gönüllü, destekçi vb) sizlerden farklı mecralarda (bülten, mail, sosyal medya, radyo, kamu spotu, vb) koşarak da sizi destekleyebileceklerini duymaları gerekir. Ve tabii bunu daha önce hiç koşmamış kişilerin de yapabileceğini bilmeleri gerekir.
Maalesef STK’lar kendileri için koşanlar ile ilişkiyi istenen düzeyde tutamadıklarından koşucu bir kere koşuyor ve bir daha koşmuyor. Fakat unutmayın en önemli koşucu, tekrar tekrar koşan kişidir.
– Sizin için tekrar koşan koşucu 2. koşusunda en azından %50 daha fazla bağış toplar
İstanbul Yarışına 4 ay kala (Temmuz ayı) iletişimimizde kullanmamız ve dikkat etmemiz gereken 6 Konu
Bütün bağışçılarınıza, bütün destekçilerinize, bütün gönüllülerinize ve tabii varsa geçen senelerde sizler için koşanlara bir e-posta atarak/bu ay gönderdiğiniz bültende kapak yaparak aşağıdaki konulara dikkat çekmeniz faydalı olacaktır.
Türkiye’de bugüne kadar yardımseverlik koşusu (YK) sayesinde yapılanları anlatın ve artık sizin STK’nızın da iyilik peşinde koşarak kaynak yaratacağını söyleyin.
Ne mi yapıldı? – 2007 yılından bugüne kadar Türkiye’de gönüllü koşucular, 345.000 bağışçıdan 37.000.000 TL bağış toplayarak 170.000 kişiye yardımcı oldular. Bu sayfada anlık ve güncel bilgiye her zaman ulaşabilirsiniz. Şeffaflık ve hesap verebilirlik Adım Adım’ın vazgeçilmez değerlerindendir.
Sadece 2017 yılında (son 12 ayda) bu tutar 135.000 bağışçıdan toplanan 13.000.000 TL’ye ulaşmıştır.
11 Kasım’da yapılacak dünyanın tek kıta geçişi koşusu için herkesi kayıt olmaya davet edin, bugüne kadar koşmuş olup olmamalarının önemli olmadığını belirtin.
Hatta bugüne kadar yardımseverlik koşusu yapan kişilerin %70’inin ilk defa yarış koştuğunu söyleyin.
Yaşın önemli olmadığını çünkü Türkiye’de bugüne kadar 10 ile 76 yaş arasında 25.000 kişinin farklı dernek ve vakıflar için 37 milyon TL bağış toplanmasına aracılık ettiğini söyleyin.
Bu tür bilgiler önyargıları yıkmak için ÇOK önemlidir. İnsanlar sadece gençlerin koşacağını zannediyor, halbuki çalışma hayatına gelmemiş olanlar zaten bağış toplama konusunda pek başarılı değiller. Hatta en iyi bağış toplayan grup 40-50 yaş aralığı.
!!!Bu bilgi kesinlikle gençleri ihmal edin anlamına gelmez. Gençler fazla bağış toplamasalar da yardımseverlik koşusu ile çok kişiden azar azar bağış toplayarak eğlenceli ve hareketli bir şekilde STK’lara destek olabileceklerini görürler ve gönüllülük/bağışçılık dünyasına muhteşem bir giriş yaparlar.
İstanbul Maratonu’nun 10, 15 ve 42 km etapları olduğunu söyleyin.
Sağlık kontrollerini düzenli yaptıran ve doktorun koşma demediği birisi değilse 8-10 haftalık bir hazırlık ile 10 ve 15 km etaplarını her yaştan, her kilodan insanın koşabileceğini, yürüyebileceğini belirtin.
Evet illa koşmasına gerek yok, önemli olan kendi sınırlarını zorlaması, antrenman yapması, bir şeyler başarıp etrafındakileri şaşırtacak bir mesafeyi bitirmesi.
Toplu maillerimizde en çok ilgi çeken ve tıklanan bölümümüz antrenmanlardır. Bunun için kaynak: https://www.adimadim.org/adim/1/Antreman-Onerileri.aspx
Koşuya kayıt olurken kulüp kısmına sizin STK’nızın kısa adını ve AA yazmalarını söyleyin.
Size göğüs numaralarını haber vermelerini hatırlatın. (Bunu yapmaları pratik anlamda bir işe yaramayacak olmakla beraber onlara ilk adımlarını sizler için atacaklarını hissettirecektir. Bu nedenle de önemlidir.)
Koşuya kayıt olmaları ve akabinde İyilik Peşinde Koş Platformu’na üye olmaları halinde hem biz hem de sizler bu koşuculara rahatlıkla ulaşaıp, teşvik edebileceksiniz.
Herkesin biraz teşvik edilmeye ihtiyacı var. Bu sebeple Temmuz ayında kayıt olup numaralarını size bildirecek ve sizin STK’nız için yardımseverlik koşusu yapacağını beyan edenlere güzel ve özel bir şeyler hazırlayın. Burada yaratıcılığınızı ne kadar kullanırsanız, STK olarak o kadar çekici hale gelirsiniz.
Mesela genel başkanınızla tanışsınlar, sizi destekleyen ünlü biri varsa onunla bir etkinlik düzenleyin, bir müze kapatın ve gece onlara özel bir tur yaptırın, özel tişört bastırın. Onun adına özel bir hediye yaptırın.
Ortalama bir koşucu kampanyasını başlatınca size 1.600 TL bağış getirir. Kaydını yaptıranların %80’i koşar. Kampanya açanların ise %75’i bağış alır.
Bu, şu anlama gelir: Yaz boyunca uğraşıp koşu kaydı yaptıracağınız kişilerin esasında yarısı kampanyasını başarılı bir şekilde yapacak. 1 kişiden bile bağış alması, ‘başarılı olmuş’ demektir.
Eğer hedefiniz 100 kişinin kampanya yapması yani 160.000 TL bağış ise 200 kişiyi motive edip koşuya kayıt yaptırmalarını sağlamalısınız.
Yukarıdaki bilgileri kısaca toparlayın, bir de hedef koymaya çalışın.
Nasıl Hedef Koyabilirsiniz?
“Nereye gideceğini bilmiyorsan, hangi yoldan gittiğinin hiçbir önemi yok.”
İyilik Peşinde Koş Platformu’nda desteklenen STK’lar menüsüne bakarak farklı STK’ların bugüne kadar yardımseverlik koşularında kaç kişi ile koştuklarına bakabilirsiniz.
AA ile koşmaya başlayan STK’lar ilk koşularında ortalama 100 koşucu yardımseverlik koşusu yaptılar. 2017 İstanbul Maratonu’nda Adım Adım ile koşan STK’ların hepsinin ise ortalama 170 koşucuları vardı.
Hedefiniz 100 koşucu ile koşup bağış toplamaksa en az iki katını (200 kişiyi) koşuya kayıt ettirmeniz lazım.
Neden?
Çünkü kayıt yaptıranların (ör: 200 kişinin) %80’i çeşitli sebepler ile koşmayacak.
İstanbul’da koşanların da %75’i kampanya açmasına rağmen rağmen çeşitli sebepler ile yardımseverlik koşusu yapmayacak.
Özet olarak bu göndereceğiniz bültenin/iletişimin ana amacı STK’nızın ağındaki, STK’nızı seven, destekleyen, bağış yapan, gönüllülük yapan, takip edenleri koşarak bile STK’nızı destekleyebileceklerine, her yaştan insanın koşabileceğine inandırmak ve koşuya kayıt ettirmek olmalı.
Hatta bülteninizde daha önce yardımseverlik koşusu yapmış birisi ile bir röportaj yaparsanız bu hikaye ile verdiğiniz canlı örnekle paydaşlarınızı çok daha iyi motive eder ve ilham verirsiniz. Bugüne kadar 25 bin kişinin koştuğunu düşünürseniz böyle bir kişiyi bulmak hiç zor değil.
Unutmayın 10 yıldır ilk defa yardımseverlik koşusu yapanlrın %70’i hayatlarında ilk defa bir yarış koşuyorlar yani esasında onları koşmaya teşvik eden; bir STK’ya destek verecek olmalarıdır.
Gönderiniz olabildiğince kısa, heyecanlı ve duygusal olsun. Şeffaf olun, samimi olun, açık olun, yakın olun. Kimsenin kurumsal beylik cümleler kelimeler duymaya ihtiyacı yok, insanlar eğlenerek bağış yapmak/yaptırmak istiyor.
Nereden biliyoruz. 10 yıldır her koşudan sonra yaptığımız anketler bize şunu gösterdi. Koşucular ve bağışçıları neden bağış yapıyorlar dediğimizde en çok verilen ilk 5 sebep.
Güvenilirlik
Kurumun Amacı
Şeffaflık
Bağışın gittiği yeri görmek
Samimiyet
Sağlıklı, neşeli, hep beraber iyilik peşinde koştuğumuz günler dilerim.
*
Not 1: Bunları takipçilerimize gönüllülerimize mail atmamıza gerek yok, bülten göndermemize gerek yok, facebook’a post koyarız zaten bizi binlerce takip eden var bu yeter derseniz.
Size küçük bir sır… Bu yolla 1-2 koşucu bulursanız şanslısınız. Fakat gönderdiğiniz mail ve bültenleri facebook vb mecralar ile güçlendirip ara ara hatırlatırsanız o zaman etkisi artar.
Aklınıza gelen ve gelecek sorularınızın çoğunun cevabını SSS sayfamızda bulabilirsiniz.
VE ÇOK ÖNEMLİ LÜTFEN SSS Sayfamızda İPK-STK Raporlama kısmını okuyun ltf.