2017 Yıl Sonu Faaliyet Raporu
Sevgili Adım Adım,
Çok mutluyuz, gururluyuz…
Tamamen gönüllü gücü ile çalışan, tüzel kişiliği bulunmayan ve destekçisi 40 bin kişiyi aşmış, işi gücü iyilik peşinde koşmak olan bir topluluğun parçası olmak bize gerçekten çok iyi geliyor.
2008 yılında ilk koşumuzu yaptığımızda amacımız, yardımseverlik koşusunu yaygınlaştırmak, koşmayı daha anlamlı, bağış yapmayı daha eğlenceli hale getirmekti. Etrafımızdaki çoğu insanın neredeyse hiçbir Sivil Toplum Kuruluşu’na (STK) bağış yapmadığını gözlemliyorduk. Bunun ana sebebi güvensizlik, kaynağı ise şeffaflık ve hesap verebilirlik idi. İşte bu sebeple şeffaflık ve hesap verebilirliğe bağlılığını beyan eden STK’larla koşmanın yanı sıra, her yıl sonunda sizlerle geçmiş yılımızı özetliyor, kendimize hedefler koyuyor ve sorularınızı cevaplamaya çalışıyoruz.
Adım Adım 10 yılda nereden nereye geldi derseniz, aşağıdaki tabloya göz atmanız yeterli. Rakamlar bunca yıldır iyilik peşinde koşarak geldiğimiz noktayı açıkça gösteriyor.
Rakamlar bazen soğuk geliyor, biliyoruz. Adım Adım’ı, içindeki hikâyeler ve onların yarattığı sonuçlar anlatsın istiyoruz aslında hep birlikte. Bu seneye damgasını vuran, hakkında konuşabileceğimiz 8.374 hikâyemiz var. 8.374 gönüllü, 2017 yılı boyunca, çevrelerinde bulunan 1 milyonu aşkın kişiye adımlarını adadıkları hikâyelerini anlatıp, farkındalık sağlamaya çalıştılar. Kalpten gelen çağrıları öyle bir dalgalandı ki mesajı alan her 10 kişiden biri bağış yaptı ve 134.566 kişinin, 40 dernek/vakıf için sağladığı bağış kaynağı 13 milyon TL’ye ulaştı. 30 günlük İstanbul kampanyası tahminimizce Türkiye’de doğal afet kaynaklı SMS kampanyaları dışında bugüne kadar yapılmış en yüksek katılımlı bağışçılık hareketi oldu. 2017 yılı öyle bir yıl oldu ki Adım Adım’ın 100 bin bağış sayısını görmesi 8 yıl sürerken, 2017 Adım Adım İstanbul Maratonu Kampanyası’nda 100 bin kişi, 30 gün içinde 10 milyonu aşkın bağış yaptı. Hatta bu kişilerin bir kısmı gönüllülük yapmaya başlayıp, düzenli bağışçı bile oldular.
Kısaca şunu söyleyebiliriz. 10 yılda 100 kat büyüdük. 2008’de birileri koşuyor diye, 1.239 kişi bağış yaparken, 2017’de bu sayı 134.566 oldu.
Büyüme sırasındaki en önemli etkenlerden biri de dernek ve vakıfların birbirlerini desteklemeleri idi. Düzenlediğimiz makarna partileri, antrenmanlar ve çeşitli buluşmalarda bir araya gelen STK’ların bu tutumu, büyümeyi tetiklediği gibi, aynı zamanda koşucuların aidiyetini artıran bir unsur haline de geldi.
2017 yılı boyunca beraber koştuğumuz 40 STK, Türkiye’den yıl boyunca aldıkları bireysel bağışın çok ciddi bir kısmını yardımseverlik koşusu için gerçekleştirdikleri projeler ile aldılar. STK’lar henüz 2017 yılı finansallarını açıklamadıkları için bu yıla ait oranı vermek mümkün değil ama açıklanan bireysel bağış tutarları ile 2016 yılı oranını %36 olarak açıklamak mümkün. Bu katkı, bireysel gücü daha az olan yeni ve küçük STK’lar için çok daha yüksek iken (%66), belli bir bireysel bağış tabanı olan STK’lar (toplam bireysel bağışı 1 milyon TL üzerinde olanlar) için daha düşük (%12) oranda gerçekleşti. Bu bize yardımseverlik koşusunun büyük küçük her STK için önemli bir katkısı olduğunu gösterirken, küçük STK’lar için bir can suyu kaynağı olduğunu da işaret ediyor. Görünen o ki yardımseverlik koşusu, yeni ve küçük STK’ların kendilerini koşucular ile topluma anlatıp, farkındalık sağlayabilmeleri açısından keyifli, eğlenceli ve önemli bir kaynak olmuştur.
2017’de bizim için önemli 5 gelişme oldu:
Beraber koştuğumuz dernek/vakıf (STK) sayısını 30’dan 40’a çıkardık.
Artan STK sayısı ve koşuculara en iyi hizmeti verebilmek için yönetimimizde değişiklikler yaptık. İş yükümüz 2016’ya göre %50 artarken, destek veren gönüllü sayısı yarıya indi. Bütün operasyonu 60 gönüllü (icra, gönüllü destek, antrenörler ve mesleki destek) ile beraber yönettik.
Sponsorlarımızdan Eker, Adım Adım İPK Projesi ile kurumsal sosyal sorumluluk projesi ödülü aldı.
Yardımseverlik koşusu yapmak isteyen gönüllü ve STK’lara ilham vereceğine inandığımız Yılın Yardımseverlik Koşusu Ödülünü vermeye başladık.
Sayısı hızla artan gönüllü koşucu, bağışçı ve STK’ya daha iyi hizmet verebilmek için akıllı teknolojiden destek almak istedik ve İstanbul Maratonu ile 7/24 chatbot hizmetimiz çalışmaya başladı.
2017 yılı bizim için önemli bir büyüme senesi oldu. İlk kurulduğumuz yıldan bu yana “yardımseverlik koşusu” belli sayıda bir STK’nın değil, Türkiye’deki bütün STK’ların kaynak geliştirebileceği bir araç olsun istedik. Bu yüzden de 2015 yılında Eker, New Balance ve Wings for Life desteği ile büyük ölçekli bir STK için bile önemli bir yatırım olabilecek, 100 bin TL’lik kuruluş maliyeti bulunan, Salesforce/Heroku üzerinde çalışan İPK (İyilik Peşinde Koş) Platformu yatırımını yaptık. İPK, dünyanın ilk ve halen tek, birden fazla STK’ya hizmet veren yardımseverlik koşusu odaklı peer2peer kaynak geliştirme platformudur. Platformun sürdürülebilir olması için ilk yatırım maliyetinden sonra gelecek yıllık bakım ve geliştirme giderlerini platformu kullanan STK’lar kendi aralarında paylaşıyorlar. Yardımseverlik Koşusu’nu gönüllüler ve STK’lar için kolaylaştıran İPK, son 3 yılda Adım Adım’ın büyümesinin ana sebebidir. Doğru ve zamanında bir teknik altyapının STK’ların etkisini nasıl arttırabileceğini göstermesi açısından da örnek bir proje olmuştur. Bu altyapımız ile İPK, teknik kapasite açısından aynı anda 1.000 STK ve 1 milyon koşucuya rahatlıkla destek verebilecek güçtedir.
Bu büyümede önemli katkısı olan bir başka işbirliği çalışması ise Adım Adım’a dahil olan STK’lar konusunda Açık Açık Derneği’nden alınan destektir. 8 STK iken bütün STK’ların finansalları, kontakt kişileri, yönetici bilgilerini gönüllü gücü ile toplayan ve güncelleyen Adım Adım’ın, 40 STK’ya ulaşırken bu konuda dışarıdan bir destek alması kaçınılmazdı. Böylece, ana amacı Türkiye’de bağışçı haklarını imzalayan STK’ları bir araya getirmek, şeffaflığı ve hesap verebilirliği kurum kültürü olarak benimsediğini ilan eden STK’lar ile kişileri ve kurumları buluşturmak olan Açık Açık Derneği’nden destek almaya başladık.
Sonuç olarak; Eker Ana sponsorluğunda, New Balance ve Wings for Life’ın 2015 yılında birlikte yaptıkları 100 bin TL’lik yatırım, ilk 24 ay sonunda, Adım Adım’ın ilk 6 yıl boyunca gösterdiği büyümenin üzerine ek olarak 850 bin TL daha fazla bağış gelmesini sağladı. Yani İPK yatırımı, ilk 24 ayında 8.5 kat olarak geri döndü: Bu bağış direkt olarak STK’lara yapılsa 100 bin TL’lik fayda sağlanacaktı, İPK yatırımı yapıldığı için 100 bin TL ilk 24 ayda artı 850 bin TL bağış sağladı STK’lara. Adım Adım İPK projesi ile Eker, 2017 Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği tarafından düzenlenen 9. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Pazaryeri Sürdürülebilir Kalkınma Akademi Ödülleri’nde, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri dahilinde Başarılı İşbirliği dalında ödüle layık görüldü.
Adım Adım tüzel kişiliği olmayan, tamamen sadece gönüllü gücü ile çalışan bir yapı. Tüzel kişiliğimiz ve çalışanımız olmasa da Adım Adım’ın 40 bin koşucu, 40 STK, 1.000 kurum, yüzbinlerce bağışçıyı ve bu sistemi ayakta tutacak sponsorları koordine edebilmesi için bir yönetiminin olması gerekiyor. Adım Adım, iyilik peşinde koşmanın etrafında STK’ları, gönüllüleri, bağışçıları ve sponsorları bir araya getiren bir çember. Tek amacı iyilik peşinde koşmak olan bir topluluk.
Bu yapı, Adım Adım İcrası, bu icra ile koordineli hareket eden Adım Adım Gönüllü Destek Grubu, Adım Adım Antrenörleri ve mesleki (hukuk vb.) gönüllülerden meydana gelir. 2016 yılında beraber koştuğumuz STK sayısı 12’den 30’a çıkınca eş zamanlı büyük bir yapısal değişiklik yapmamak adına sayımızı aynı oranda arttırdık. 2017 yılında daha da artan STK sayısına rağmen işi daha az gönüllü ile (%50) ile sürdürebileceğimiz bir sisteme geçtik. Yeni yapımız, gönüllülerin kendi iç iletişimi açısından daha iyi işleyen bir sistem olsa da gönüllü destek grubunun bireysel olarak tek bir STK’yı sahiplenme keyfini azalttığına dair geri bildirimler aldık ve bu konuda çalışıyor olacağız.
Bu gönüllü yapının üçte biri antrenörlerimiz oldu. 2017 yılında 8 yıllık efsane antrenörümüz Keez Arendz görevini Özgül Dizman’a bıraktı. Antrenör ekibimiz koşucu sayısının artışına paralel olarak 5 şehirde ortak antrenman dilini konuşan 20 kişiye ulaştı. 2010 yılında TEGV’in Adım Adım sorumlusu olarak aramıza katılan Gülsevim Kahraman icradaki görevinden ayrıldı ve görevini 3 kişi ancak yürütebiliyor 🙂
2017 yılında MNG Sponsorluğunda ilk defa verdiğimiz yılın (2016) yardımseverlik koşusu ödülünü alan kişi ALİKEV için koşan Emel Korkmaz oldu. Emel Korkmaz, kaybettiği oğlunun hayalini yaşatmak için yaptığı koşu ile yüzlerce gence burs sağladı ve hikâyesi ile hepimize iyilik peşinde koşarak neler yapılabileceğini öğretti.
Kurumsal Takımlar ilk günden beri çok inandığımız, son 5 yıldır istikrarlı bir şekilde yatırım yaptığımız bir konu, son 3 yıldır da meyvelerini topluyoruz. 596 tanesi 2017 yılında olmak üzere, bugüne kadar 858 kurum yardımseverlik koşusu yaptı. Takım çalışması ve sağlığı artırıcı yan etkileri sayesinde sağladığı farkındalığın kurumların çok hoşuna gittiğini ve diğer kurumsal sosyal sorumluluk projelerine de ilham verdiğini görüyoruz.
2017 yılında bu kurumlar arasında inanılmaz hikayeler ve İYİ bir rekabet vardı. Sadece ticari kurumların dahil olduğu (dernek/vakıf takımları hariç) ilk 20’yi paylaşmak isterim. Mercedes Benz Türkiye, Türkiye’deki 50. Yıl kutlamalarını yardımseverlik koşusu ile yaptı. Kutlamaya fabrikası ve bayileri iel birlikte bütün ekibi katıldı, süreç içinde fabrikaya koşu pisti bile yapıldı. Kurumun da önemli desteği ile yardımseverlik koşusu kampanyasından muhteşem bir sonuç alındı.
Adım Adım’ı başarılı kılan özelliği, kişilerin bir araya geldiğinde ortak etkilerinin iyilik yayıldıkça arttığını gösterebilmesidir. Bu yüzden kurumlardan bahsedip, gönüllü koşuculardan bahsetmemek olmaz.
2017 yılında en çok kişiye bağış yapmaları için ilham veren ilk 30 gönüllü koşucunun ismini aşağıda görebilirsiniz. 2008 yılında ilk 30’a girmek için 15 kişi ve 1.300 TL’lik bir bağış yetiyordu. 10 yıl sonra geldiğimiz noktada bu listeye girmek için 150 bağışçı bile yetmiyor. Bu bize, iyiliğin yayıldıkça domino taşı etkisi sağladığını gösteriyor.
İlk 30’a girenlerin üçte birinin hayatlarında ilk defa yardımseverlik koşusu yaptığını da belirtmek gerekiyor. Gönüllü Koşucu, adına koştuğu projeyi içselleştirip sahiplendiğinde çevresine o kadar iyi anlatabiliyor. Aşağıda ilk 30’unu görebildiğiniz listedeki (tüm liste için) koşucuların önemli ortak yönleri olduğuna inanıyoruz. Bu kişiler inandıkları takdirde istedikleri her işte fark yaratırlar. Yeter ki yaptıkları iş kalplerine dokunsun, akıllarına yatsın.
Adım Adım olarak, özellikle iki senedir ekonomik durgunluk sebebi ile kampanyalar sonrasında bağışların etkilenmesinden çekindiğimizi itiraf edelim. Oysa iki yıldır korkumuzun tam aksine, bağışçı sayısındaki durdurulamayan artış ve ortalama bağışın artması bizi mutlu ediyor. Zor zamanlarda insanların iyi şeylere tutunma isteğinin, miktarı hiç önemli olmayan bağışlarda kendilerini gösterdiğine inanıyoruz artık.
Aşağıdaki tabloda 2013 yılı ile başlayan düşüşün ana sebebi, koşucu sayısı fazla olan endüstri ve otomotiv şirketlerinin mavi yakalı çalışanlarının yardımseverlik koşusu yapmaya başlamalarıdır. 2017 yılında artan kurum sayısına rağmen bu ortalamada da artışı görmek bizi mutlu etti. Bunu bağışçılık kültürünün yaygınlaşması adına çok olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. 10 yıldır medyan bağış tutarının (50 TL) hiç değişmemiş olduğunu belirtmek isteriz.
Adım Adım olarak kendimize koyduğumuz en önemli performans kriteri, bir gönüllü koşucunun, bir kampanyasında kaç kişinin bağış yapmasına vesile olduğudur. Bu sayı, gönüllünün ne kadar iyi kampanya yaptığı ile doğru orantılıdır. Kampanyayı duyan kişilerin belli bir kısmının bağış yaptığı düşünüldüğünde, bu sayının artması Adım Adım’ın daha iyi kampanya yönettiğini ve gönüllüleri bu konuda daha iyi teşvik ettiğini göstermektedir. 2017 yılında ortalama bir gönüllü koşucu, yaptığı koşu sayesinde adımlarını adadığı proje için 16 kişinin toplam 1.558 TL bağış yapmasına vesile olmuştur. 10 yılda bu ortalamayı %50 arttırdık. Bir STK’ya yapılan ortalama bağışın 50 TL olduğu düşünüldüğünde, 1 gönüllü koşucunun her anlamda STK’ya ne kadar çok katkısı olduğu ortadadır.
2018 yılına baktığımızda bizi heyecanlandıran projemiz Adım Adım Koşu Projemiz. 2011 Ocak ayından bu yana her ayın ilk Cumartesi sabahı Belgrad Ormanı’nda yapılan Adım Adım Koşu’yu bütün yurda yayabileceğimiz ve yardımseverlik koşusunu daha yaygınlaştıracak bir hale getirmeye çalışıyoruz. Hedefimiz Mart ayında size konuyla ilgili güzel haberler vermek. Bize bu projeyi yapmamız için ilham veren Adım Adım Koşu ekibine teşekkürler. 7 yıldır Adım Adım Koşu sayesinde Belgrad Ormanı’nda 5.000 kişi, 12.000 kere koştu hem de eğlenerek koştu, bittiğinde piknik yaptı, sosyalleşti. Adım Adım Koşu’yu yağmur, çamur, kar dinlemeden Türkiye’nin en fazla koşulan koşularından birisi haline getiren Suna Altan, Memnune Bozoğlu, Yavuz Abadan, Mehmet Adem Şengül, Tanyar Ablak, Mesut Özdinç, Özgür Süngün, Nezihe Çıtav Süngün, Kıvanç Ergun, Senem Arıkan, Cihan Durmaz, Özgül Dizman ve Adım Adım antrenör ekibine teşekkür etmek isteriz.
Adım Adım Koşu’yu diğer şehirlere taşıyabileceğimize inanmamızı sağlayan Bursa, İzmir, Antalya ve Ankara ekiplerine de bizi bu kadar heyecanlandırdıkları için ayrıca teşekkürler.
Bütün bunları yaparken bir tüzel kişilik değiliz demek kolay olsa da operasyonu çok zorlaştırıyor. Bu aşamada bize 2017 yılında destek olan New Balance ve Eker ailesine de kocaman bir teşekkür etmek istiyoruz. Adım Adım için gönüllü destek çok önemli olsa da böyle zamanlarda elini cebine atıp bir STK’ya nakit destek veren kurum bulmak çok kolay değil. New Balance ve Eker ailesi 2017’de Adım Adım’a verdikleri destek ile 12 farklı alanda faaliyet gösteren 40 STK’ya destek vermiş oldular. Her iki önemli sponsorumuzun 4. yıllarında da halen bizimle aynı heyecanı paylaşıyor olmaları en büyük şansımız. 2017 yılı boyunca bize destek olan servis sponsorlarımız MNG Kargo, Marjinal Porter Novelli, Redif Dijital Ajans, Interpress Medya Takip Merkezi ve İZ TV’ye teşekkür ederiz.
Adım Adım olarak iyilik peşinde koş sloganımıza paralel olarak iyilik peşinde koşmayı bir kültür haline getirmek için biz bütün gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.
40 bin kişilik ve tek ortak bağı iyilik olan bir platformun içinde olmak, bizi tahmin edemeyeceğiniz kadar mutlu etse de 40 bin kişinin tek ek kişilerden bir araya geldiğinin de inanın farkındayız.
Bizlerle olduğunuz, koştuğunuz, hayranlıkla izleyip ders aldığımız hikâyeler anlattığınız, gerçekten yorulduğumuz, tükenmiş hissettiğimiz anlarda da attığınız destek ve teşekkür mailleri ile bize güç verdiğiniz için minnettarız.
İ. Renay Onur
Adım Adım