İPK Yeni Katılım Süreci
İyilik Peşinde Koş Platformu;
Sivil Toplum Kuruluşları’nın projeleri için koşmak isteyen gönüllülerin kullanacağı yardımseverlik koşusu platformudur.
Adım Adım bilgi birikimi kullanılarak, Eker, New Balance, Wings for Life katkıları ve Salesforce/Uzman, Yuvarla/Fonzip ekiplerinin teknik destekleri sayesinde hayata geçirilmiştir.
Kurumunuzun yardımseverlik koşusu ile kaynak yaratabilmesi için aşağıdaki 4 konunun detaylı bir şekilde anlaşılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.
1- Adım Adım Nedir?
2- İyilik Peşinde Koş Platformu Nedir?
3- Bağışçı Hakları Nedir?
4- Açık Açık Derneği Nedir?
Aşağıda Adım Adım ile beraber yardımseverlik koşusu yapmaya karar vermeden önce ve verme aşamasında kaynak geliştirme ekibi ve üst yönetim olarak üzerinden geçmenizin faydalı olduğunu düşündüğümüz kısa sunumları bulabilirsiniz.
Sizin ve tamamen gönüllü çalışan Adım Adım icra ekibinin zamanını daha verimli kullanmamız açısından lütfen inceleyip, sorularınızı ve görüşlerinizi bizimle paylaşınız.
“1_Adım Adım Nedir” sunumu ile temel olarak aşağıdaki 3 soruyu cevaplamaya çalışır.
1- Adım Adım, Yardımseverlik Koşusu nedir ve bu sayede Türkiye’de ve Dünya’da sivil Toplum dünyasında neler yapılmıştır?
2- İyilik Peşinde Koş Platformu Nedir? Koşucu, bağışçı ve STK için avantajları nelerdir?
3- Adım Adım’ın önem verdiği şeffaflık, hesap verebilirlik kriterlerlerini bir araya getiren Bağışçı Hakları’nın içeriği ve bu konuda destek aldığımız Açık Açık Derneği.
“2_Adım Adım ve İPK Katılım” sunumu ise
Adım Adım’ın yardımseverlik koşusu platform olan İyilik Peşinde Koş Platformu’na (“İPK”) katılmak üzere bir sonraki adımı atmak isteyen STK’lara, süreçle ilgili detay bilgi vermek ve sık sorulan soruları cevaplar.
Kurulduğu ilk günden bu yana şeffaflık ve hesap verebilirlik konusunda hassas olan Adım Adım Oluşumu, gönüllü destek vereceği ve İPK Platformunu kullanmasına izin vereceği STK’ların bağışçı hakları beyannamesini kabul etmesini, imzalamasını ve buna uygun davranmasını ister. Bağışçı hakları çok basit ve temel 10 maddeyi içerir. Bunlar şeffaflık, hesap verebilirlik ve bağışçı-STK ilişkilerinde bağışçıya doğru ve yeterli bilgi verilmesini özetleyen 10 maddedir. Örnek
4- Açık Açık Derneği Nedir?
Adım Adım, İPK sponsorları (Eker, New Balance ve Wings for Life) sayesinde İPK Platformu yatırımını yaparak daha fazla STK’nın bu platformdan yararlanmasını amaçlamaktadır. Yardımseverlik Koşusu sayesinde daha fazla STK’nın kaynak yaratabilmesi için gönüllüler tarafından yürütülen 2-3 yılda bir yapılabilen bir STK seçim süreci yerine sürekli değerlendirme yapabilen bir süreç gereklidir. Bu amaçla şeffaflık ve hesapverebilirlik kriterlerine göre İPK’yı kullanabilecek STK’ların filtresini yapma sürecinde Açık Açık Derneği’nden destek alma kararı almıştır. Açık Açık Derneği’nden bu konuda destek alınmasının sebebi Açık Açık Derneği’nin kuruluş amacının şeffaf ve hesap verebilir STK’lar ile bağışçıları bir araya getirmek olmasıdır. Bu kararı aldığı ilk senede Adım Adım 12 STK yerine 29 STK’ya destek vermeye başlamıştır.
Açık Açık Derneği’nin kurucuları Adım Adım’ın kurucularından İzzet Renay Onur ve Itır Erhart’a ek olarak Ayşe Nurdan Şahin, İbrahim Betil, Mehmet Köksal, Suzan Bayazıt, Gonca Ongan, Aydın Evren Özol, Orkun Oğuz, Emrah Kaya ve Salih Berberoğlu’dur. Bu kurucular ve yönetim kurulu üyeleri Açık Açık Derneği’nden herhangi bir maaş almamaktadırlar.
Eğer okudukça okumak hep yeni şeyler öğrenmek istiyorsanız
Adım Adım sayfasında Sık Sorulan Sorular’a da bakabilirsiniz.
Yukarıdaki 4 Maddeye Baktınız ve Adım Adım ile beraber yardımseverlik koşusu sayesinde kaynak yaratmak istiyorsunuz, ne yapmanız lazım.
Adım Adım Nedir ve İPK Katılım sunumlarını inceleyip İPK’ya katılmaya karar veren STK’lar ne yapabilir?
İPK’ya katılma kararı verdiğinizde,
1- Bağışçı Hakları’nın kurumunuzca kabul edilmesi gerekir. Örnek
- İmzalamak için buradan kopyalayabilirsiniz.
2- Bağışçı Hakları’nın ilk 3 maddesinin takibi açısından Adım Adım’a destek veren Açık Açık Derneği’nin web platformunda bulunmanız gerekir. Aşağıda EK -1 size yardımcı olacaktır.
- Açık Açık Platformu’na giriş de bir süreçtir, lütfen eş zamanlı başlatın.
3- Katılmak istediğiniz koşudan en az 8 hafta önce bağış alabileceğiniz bir projenizin olması gerekir.
Önce Açık Açık Web Platformuna dahil olan STK’lar ardından bu dosyanın içinde bulunan Adım Adım Katılım dosyasındaki Adım Adım’a iletirler. Adım Adım ile protokol imzalarlar. Bunu takiben STK’nın İPK’ya katılımı gerçekleşir.
Word dosyasındaki bilgileri takip edebilmeniz için bir excel dosyası (IPK_yeni_katilim_kontrol_list_excel.xls) da hazırladık.
İPK’ya katılım demek, İPK’da desteklenen STK’lar arasında STK’nızın olması demektir. İPK’ya üye olan 44 bin + gönüllünün yardımseverlik koşusu yapmadan önce baktığı STK’lar arasında olmak demektir.
Hedef koşuya 1 ay kala, sizin tarafınızdan bize 6 hafta önce gönderilmiş proje bilgilerine göre kampanyalar açılır. Koşuya 2 hafta kala projelere bağış yapılabilir, bağışlar koşu bittikten 2 hafta sonra biter ve kampanya kapanır. yardımseverlik kampanyası 1 ay sürer.
EKLER
EK 1- Açık Açık Platformunda bulunmak için neler gereklidir.
STK’ların Adım Adım’ın yönettiği İPK’da bulunmalarının ön şartlarından birisi olan Açık Açık Derneği’nin Platformunda bulunmaları için gerekenleri bu dosyada görebilirsiniz. Açık Açık sunumuna baktıktan sonra, Katılım Kontrol Listesi Dokümanını okursanız sorularınız hepsine cevap vereceğini düşünüyoruz. Sorularınız için bilgi@acikacik.org ‘a e-posta gönderebilirsiniz.
Başvurumuzu yapalım süreç başlasın derseniz.
1. Bağışçı Hakları Beyannamesinin imzalanması
2. Açık Açık Kayıt Formunun Doldurulması (bu formun doldurulmasını takiben kullanıcı şifresi ile Açık Açık Bilgi giriş konsoluna giriş yapabilecektir.)
3. Açık Açık Platform bilgi girişlerinin tamamlanması (bu formun doldurulması öncesinde gerekli bilgileri kontrol etmek için kullanabileceğiniz kontrol listesine ve Açık Açık Sunumuna buradan ulaşabilirsiniz. – Girişin tamamlanmasını takiben ekibimizi bilgilerinizin kontrolunu takiben artık Açık Açık’tasınız.)
EK 2- İPK’da yer almak için projemizin izinli olması gerekir mi?
Yardımseverlik Koşusu ile bağış almak;
STK’nızı desteklemek isteyen gönüllülerin, kendi çevrelerine sizin STK’nıza bağış yapmaları için e-posta göndermelerinden ve sosyal medyada sizin için bağış ve farkındalık desteği istemelerinden ibarettir.
Bu sebeple yardımseverlik koşusunu biz yardım toplama olarak değil, bağış almak olarak değerlendirir.
Kısaca ikisinin ana farkı;
STK, benim şu projeme veya benim STK’ma bağış yapın çağrısına çıktığında bu Yardım Toplama Kanunu’na göre YARDIM TOPLAMA olarak değerlendirilir.
STK’nın hesabına bir şahıs veya kurum kendi insiyatifi ile gidip bağış yaptığında bu BAĞIŞ olarak değerlendirilir.
Yardımseverlik koşusu esasında; tam olarak sizin faaliyetlerinizden heyecanlanan birey veya kurumların kendi insiyatifleri ile eşlerine dostlarına “Ben bu STK’nın faaliyetlerini çok beğeniyorum, şu projelerini de gönülden destekliyorum. Sizi de bu muhteşem projeden haberdar etmek istedim, hadi gelin siz de destekleyin” çağrısına çıkmasıdır. Bunun birey veya kurumlar e-posta, sosyal medya ve telefon kullanır ve hatta yüzyüze anlatmayı bile seçerler. Bu çağrıya çıkan bireyler esasında STK’nın gönüllü elçileridir.
Dernekler masasına sorulduğunda, Dernekler masası izin alırsanız daha iyi olur demektedir. İzin almadan yardımseverlik koşusu yapan STK’lar vardır. Bu sebeple bu konu gri bir alan olarak değerlendirilebilir.
Bize sorulduğunda bütün bu bilgileri veririz ve protokolümüzde izin alınmasının gerekli olduğunu belirtiriz.
İzin alma süreci (içinde bulunduğumuz farklı süreci düşünmezsek) artık çok kolay bir süreçtir. Yüksek miktarlı olmayan projelerde 150-200 bin TL’ye kadar 2-3 hafta, üzerine 4-6 hafta arasında izin alınabilmektedir. OHAL döneminde bu süreler daha uzun olmaktadır.
Adım Adım olarak tüzel kişilik olmamamız sebebi ile dernekler masası ile bir kontağımız yok. Fakat TC İstanbul Valiliği İl Dernekler Müd. Yardım Toplama Masası’na ulaşabilirsiniz. 212 243 80 46 / 137
(EK-3 giriş öncesi aşamada sizlere fazla detay gelecektir, şimdilik okumayabilirsiniz, sadece ADIM ADIM’a giriş öncesi yardımseverlik koşusu yapmış STK’lar için geçerlidir)
EK 3– Eski Yardımseverlik Koşusu Bilgileri – https://www.adimadim.org/adim/65/eskikosudatalar.aspx
SIK SORDUĞUNUZ SORULAR
1- Proje Evreleri Ne Demek?
Adım Adım – STK Protokolu EK-1’de geçen proje evreleri ne anlama geliyor?
Öncelikle protokolun bu ekinin doldurulup gönderilmesi için yarıştan 10 hafta öncesine kadar vaktini var. Bu eki göndermediğiniz takdirde STK’nız İPK’da yer alır ama kampanya açıp yarışta bağış toplayamaz.
Ekteki proje evreleri ise şu anlama gelir:
Proje evreleri eğer proje başlanıp süre içinde aşamalı tamamlanacak bir proje ise örneğin, aşama aşama olacak Adım Adım TEGV öğrenim birimi, arazi tahsisi inşaat vb şeklinde ise tanımlanması ve hangi yıl hangi evre planlanıyor onun detaylandırması anlamına gelmektedir. Ama STK’nın projesi her aktivitede toplanan bağışın aynı anda direkt olarak projeye aktarılması şeklinde ise (örneğin AKUT ‘’hayat’’ projesi) tek aşamalı olacağı için detaylandırmaya gerek yoktur.
2- STK olarak ödenecek tutarlar çok net değil biraz açar mısınız? Hangi oran ve nasıl bir yöntemle ödenecek?
İPK platformunu kuran, bakımını ve geliştirmesini yapan “Salesforce/Cloudteam/Uzman”’ kurumuna, STK’lar yardımseverlik koşusu yolu ile yapılan bağışların %2’sine denk gelen tutarı Kaynak Geliştirme Hizmet bedeli olarak kampanyalardan sonra öderler.
ör: İyi Kalp Derneği 2017 İstanbul Maratonu’nda 100 bin TL yardımseverlik koşusu bağışı aldı ise, kampanya bitiminde “Salesforce/Cloudteam/Experteam” STK’ya %2 yani 2,000 TL’lik fatura gönderir.
3- Açık Açık için ne ödecenek tam net değil?
Açık Açık Derneği’nden size gelen bilgilerde bu açıklanmıştır.
2 farklı ödeme vardır.
1- STK’nın toplam yıllık gelirine göre belirlenen aylık Açık Açık web platformu kullanım bedeli.
(bu bedel Açık Açık web platformuna giriş ayı dahil olmak üzere yıl sonuna kadar ay sayısı hesaplanarak girişte peşin olarak ödenir.)
2- Açık Açık web platformu üzerinden STK’nıza bağış gelirse (yardımseverlik koşusu ve İPK’dan tamamen bağımsız olarak) bundan %4 kaynak geliştirme danışmanlık hizmet bedeli verilmektedir.
(bu bedel her 3 ayda bir faturalanacaktır.)
Açık Açık’a katılım ve bununla ilgili detaylı bilgiler için bu dokümana bakabilirsiniz.
4- İPK masrafları ve projeye toplanan bağışlar?
İPK üzerinden gelecek bağışlarda; bağışların tümünün projeye gitmediğinin Salesforce’a sonrasında diğer masraflar için ödeme yapılacağını bilgilendiriliyor mu?
Bu önemli ve hassas bir mesele. Bunu Adım Adım yapmıyor çünkü STK’ların farklı uygulamaları vardır. STK diğer projeleri için kaynak geliştirme bedelini dahil ediyorsa (örnek kaynak geliştirme maaşının bir kısmı, bankaya veya kart sistemlerine ödenen masraflar vs.) bunu da ekleyebilir. Bu STK’nın kararıdır. Bu maliyeti projeye yansıtan STK’lar da var, yansıtmayan STK’lar da var. İPK bir kaynak geliştirme kanalı ve nasıl Kaynak Geliştirme departmanının maliyeti varsa İPK’nın da bir maliyeti vardır.