İstanbul 2017 Yorum

İstanbul Maratonu’nun geri dönüşü ve şehir maratonları

Özet

·      İstanbul Maraton, 15k, 10k yarışını bitiren koşucu sayısı geçen seneye göre %32 arttı.

·      2014 yılı bitiren koşucu rekoru kırılamasa da çok yaklaşıldı. Seneye rekor gelir.

·      Tüm etapları bitiren Türk koşucu sayısında rekor kırıldı.

·      Maraton koşan Türk sayısı 1.144 ve kadın sayısı 82 oldu.

·      Toplam katılımın %44’ü Adım Adım ile yardımseverlik koşusu yaptı.

·      Adım Adım ile Koşanların yardımseverlik koşusu sayesinde 35 bin canlının hayatı güzelleşti.


Dünyanın en bilinen şehir maratonları Londra (1981,40.000), Berlin (1974, 40.000), New York (1970, 50.000), Chicago (1977, 45.000), Boston (1897, 35.000) ve Tokyo (2007, 25.000) şehirlerinde koşulur. Bu 6 yarışta atletlerin aldıkları puanlar ayrıca değerlendirilir ve hatta toplam 6 yarış derecelerine göre önemli ödüller alırlar. (Parantez içindeki ilk sayı bu maratonun başladığı yılı gösterirken ikincisi de son yıllarda bu maratonu bitiren ortalama kişi sayısını gösterir.)

Bu altı maratonun muhteşem şehirlerde koşulmalarının yanı sıra farklı özellikleri vardır. Örneğin Boston’a katılmak için iyi bir derece yapmak gerekir ve en hızlı maratonlardandırLondra yardımseverlik koşusu açısından dünyanın en iyi maratonudur. Londra Maratonu’na katılanların %75-80’i yardımseverlik koşusu yaparken bu sayede dernek ve vakıflara yapılan bağış yılda 40 milyon poundu aşar. Berlin’i koşanlar ben hayatımda böyle bir yarış görmedim derler.

Bu maratonlara katılıp koşan ve bitiren koşucular bir daha kolay kolay başka şehirlerdeki yarışlardan keyif alamazlar. Çünkü 42.195 metre boyunca çığlık atarak, alkışlayarak koşucuları destekleyen, koşucuların isimlerini bağıran bir seyirci kitlesi size hayatınızın tartışmasız en güzel tecrübelerinden birini yaşatır. Bu yarışlarda seyircilerin yarattığı atmosfer sayesinde katılanlar daha önce benzeri parkurlarda yapmadıkları dereceler yaparlar. Ve en önemlisi parkur boyunca koşucuları izleyen halkın koşuya bakışı ve katılımı olumlu yönde etkilenir.

İstanbul Maratonu, 1979 yılından beri koşulmaktadır. Sadece bu 6 yarış değil fakat dünyada gerçekleşen yüzlerce maraton arasında İstanbul Maratonu’nu eski ve tecrübeli bir maratondur ve çok önemli bir farkı vardır. İstanbul Maratonu dünyanın tek kıta geçilen maratonudur. İstanbul’da yaşayanlar için Anadolu’dan Avrupa’ya geçmek sıradan olsa da maraton için dünyayı dolaşan yüzbinlerce insan için bu yarış önemli bir deneyimdir. Türkiye’de yaşayanlar için ise yılda bir kere bile olsa İstanbul’a köprü üzerinden koşarken bakabilmek güzel bir fırsat.

Dünyada gittikçe yayılan koşu sayesinde sadece koşmak için dünyayı dolaşan ciddi bir turist kitlesi oluşmuştur ve sayısı her geçen yıl artmaktadır. ABD’de her sene en az 500 bin kişi maraton koşar ve bugüne kadar nüfusun %0,5’u maraton koşmuştur (yaklaşık 2 milyon kişi).

Vodafone İstanbul 2017 Maraton, 15K, 10K yarışını bu sene 15.300 kişi bitirdi ve bitirenlerin yarıdan fazlası 10 km, üçte biri 15 km koşarken, her 10 kişiden birisi maraton koştu.

Türkiye’de koşucu sayısı ve maraton kültürü henüz çok sınırlı olduğu için bu yarışın farklı etaplarına katılıp koşanların büyük bir çoğunluğu maraton koştuğunu düşünmektedir. Katılımcıların sadece onda biri maraton koşmuştur.

2013-2015 yılları arasında koşanların %60-70’i yabancı koşucu iken son iki yıldır bu oranın tamamen tersine dönüp %60-70 Türk koşucular olması güzel haber.

Sayılara biraz daha yakından baktığımızda şunu görürüz.

·      2014 yılında hızlı bir artış gösteren Türk maraton koşucusu sayısı o tarihten sonra 1,100 kişi civarında kalmıştır. Bu sayının yaklaşık 80 tanesi kadındır, kadın sayısı henüz 100 olmamıştır.

·      Maraton koşucusu 1,100 civarında iken, 15 km koşucu sayımızda 3,500-4,000 arasında kalmıştır. Önümüzdeki sene hep beraber bu sayıyı 200’e çıkarmak ne güzel bir hedef olur değil mi?

·      Bu sene gördüğümüz güzel bir gelişme 10 km koşan ve bitirenlerin sayısındaki ciddi artıştır. Bu sayı %40 artmıştır ve 6,000’de takılıp sayısı bir türlü artmayan 10K koşan sayısı 8,000’i aşmıştır.

Spor İstanbul’un bu konuda iyi bir strateji uyguladığını, ileriye yönelik yarı maraton ve maraton koşan sayısını arttırmak için önce 10K koşucu sayısını arttırmaya çalıştığını düşünüyoruz. Orta vadede belki dikkate alınması gereken bir konu koşanların yarıdan fazlası 10K koştuğu için İstanbul Koşusunun 10K algısı olabilir.

Önerilerimiz

Özellikle Maraton ve 15k katılımcı sayılarını arttırmak için;

·      Son 5 yılda maraton koşmuş herkese özel davet atılması,

·      Bu kişilere hoş bir sürpriz yapılması (özel tişört, vb) ve hatta belli bir süre için bu kişiler arasından koşacaklara %60-70 indirim yapılması,

·      2, 3, 5 veya 10 kere koşanlara özel tişört yaptırılarar onurlandırılması,

·      2-3 yıl üst üste 10K koşanlara hadi gelin beraber 15K koşalım demesi bu kişilere özel indirim verilmesi,

·      2-3 yıl üst üste 15K koşanlara koşudan 4-5 ay önce hadi gelin beraber Maraton koşalım demesi, örnek bir hazırlanma programı gönderilmesi, bu kişilere özel indirim verilmesi,

Türkiye’den katılım gösteren koşucuların İstanbul Koşusunu sahiplenmeleri ve koştukları mesafeyi kendi şehirlerinde arttırmaları için motive edebilir.

Ve tabii hadi hep beraber seneye maraton etabını 200 kadının koşup bitirmesi için çalışalım.

Tarih açısından bakıldığında 120 yaşındaki Boston Maratonu’nu bir kenara ayırırsak diğer maratonlar ile neredeyse aynı yaştadır. İstanbul Maratonu katılımcı sayısı bugüne kadar en fazla 3.930 kişi olmuştur. 2014 yılında ulaşılan bu sayının %71’i yabancı idi. Maraton karşılaştırdığımız için İstanbul Maraton katılımının bu şehirlerdeki katılımın yaklaşık onda biri olduğunu söyleyebiliriz. Elma ile elma olmasa da diğer parkurları da eklediğimizde yine de bu katılımın diğerlerinin yarısı olduğu görülmektedir. Katılım sayısındaki bu güzel artış bize önümüzdeki 10 yılda bu yarışta sadece maraton koşan 10-15 bin kişi göreceğimizi hissettirmektedir.

Tüm etaplardaki toplam katılıma baktığımızda İstanbul Maratonu’na katılımın 39 yıllık tarihinde 2014 yılında tepeye ulaştığı o tarihten bu yana düştüğünü fakat 2017 yılında 2 yıllık düşüşü telafi ederek 2014 seviyesine çıktığını görürüz. Düşüşün sebepleri yerli ve yabancı atletler tarafında İstanbul’daki güvenlik sıkıntısı olarak belirtilirken 2017 yılında yaşanan özellikle yerel katılımdan gelen bu artış Türkiye’de koşu adına çok güzel bir gelişmedir.

Bizleri umutlandıran diğer önemli bir gelişme ise geçtiğimiz yıllarda koşanların %5-10’u yardımseverlik koşusu yaparken son 2 yıldır katılanların %44’ünün yardımseverlik koşusu yapmasıdır. Bu bize yardımseverlik koşusunun insanları koşuya başlatan güzel bir araç olduğunu gösterir. Anketlerimizde ilk defa koşanların %70’i koştukları için değil, yardımseverlik yapmak istedikleri için yardımseverlik koşusu yaptıklarını belirtmektedirler. Adım Adım olarak ana amacımız yardımseverlik koşusunu yaygınlaştırmak olsa da dolaylı olarak koşu dünyasına da katkımız olduğu için mutluyuz ve gururluyuz.

Vodafone İstanbul 2017’de koşan 6.807 kişi 40 farklı projeyi desteklemek için koşmuşlar ve sağladıkları farkındalık ile 100 bini aşkın kişinin 10 milyonu aşan bağış yapmasına ilham vermişlerdir. Bu bağışlar ile projeleri yürüten dernek ve vakıflar 35 bini aşkın canlının hayata daha umutlu bakmasını sağlamışlardır.

Hep beraber nice maratonlarda iyilik peşinde koşabilmek dileği ile,