Yardımseverlik Koşusu Nedir?
Yardımseverlik Koşusu Nedir?
Koşu gibi dayanıklılık gerektiren sporlar aracılığıyla Sivil Toplum Kuruluşları (‘STK’) için kaynak geliştirme metodudur.
Sivil toplum kuruluşlarını yeni gönüllüler ile bir araya getirir ve sivil toplumun güçlenmesini sağlar.
Bu yöntem ile gönüllüler ulusal veya uluslararası koşu/triatlon/duatlon/bisiklet/yüzme gibi yarışlara katılmadan önce duyuru ve çağrılarını kendi aile, dost ve tanıdık çevrelerine e-posta aracılığıyla duyururlar. Duyurularında destekledikleri STK’ların projelerine bağış çağrısında bulunurlar. Bağışlar doğrudan doğruya ilgili STK’nın ilgili proje için açılan resmi banka hesabına yapılır.
Desteklediğimiz STK’ların bireysel bağışlarının %30′u yardımseverlik koşuları sayesinde toplanmaya başlanmıştır.
Dünyada da STK’ları desteklemek için başarı ile kullanılan bir kaynak geliştirme metodudur. Amerika’da bir yılda bu sayede toplanan bağış miktarı 1.6 milyar dolardır (2014 verisi). Sadece Londra Maratonu’nda bir koşuda bu yolla toplanan bağış miktarı 50 milyon poundu geçmiş ve 30 bini aşkın kişinin koştuğu bu maratonda koşanların çoğu bir amaç için koşmaktadır.
Türkiye’de ise 2008 yılında ilk defa Adım Adım Oluşumu sayesinde duyurulan ve yaygınlaştırılan kolektif yardımseverlik koşusu ile 2008 yılının ilk yardımseverlik koşusu kampanyasında (Antalya Maratonu 2008) 75 bin TL bağış toplanırken, sadece 2019 İstanbul maratonu’nda toplanan bağışlar 17 milyon TL’yi aşmıştır.
Yardımseverlik Koşucuları, Adım Adım’ın İyilik Peşinde Koş Platformu’nda Mart 2008 – 2019 Eylül ayları arasında 50+ sivil toplum kuruluşu projeleri için yardımseverlik koşusu yapmışlardır. Bu koşular yardımseverlik koşuları sayesinde ile 340 bini aşkın bağışçıdan 36 milyon TL’yi aşan bağış toplamışlardır. Bu bağışlar sayesinde 40 sivil toplum kuruluşu aracılığı ile 168,000 canlının hayatı değişmiştir.
Adım Adım’ın Türkiye’de yaygınlaştırdığı bu kaynak geliştirme modelini, AA’nın beraber koştuğu STK’ların yanısıra, farklı STK’lar da kullanmaya başlamışlardır.
Yardımseverlik koşusu sırasında gönderilen mektuplar sayesinde çevrenizin sadece sivil toplum kuruluşlarına destek vermesini sağlamazsınız aynı zamanda kalbinizi ısıtan bir amaç için, çözülmesini arzu ettiğiniz bir amaç için, dikkat çekmek istediğiniz bir amaç için sosyal çevrenize e-posta gönderip duyuru yaparsınız. Bu bir nevi yardımseverlik koşusu yaptığınız STK için elçiliktir. Bağışın yanısıra farkındalık sağlar ve bu sorunun çözümüne katkıda bulunursunuz.
ADIM ADIM’ın üye sayısı 2023 Şubat ayında 100.000 kişiyi geçmiştir. Bu sayfadan anlık olarak da takip edebilirsiniz.
Sağlıklı ve güzel günlerde hep beraber iyilik peşinde koşabilmek dileği ile,
Yardımseverlik Koşusu Yapmak İçin:
Bireysel Yardımseverlik Koşusu
Sadece evinizin etrafında koşmayı hedeflemiyorsanız belli bir mesafeyi keyifli koşmak ve sağlıklı bitirmek hazırlık süreci gerektirir. Yardımseverlik koşusu sizi bütün antrenmanlarınızda motive edecektir. Yardımseverlik koşusu yapıyorsanız destek sözü verdiğiniz dernek ve vakıf çalışanlarını ve bu yardımın gideceği ihtiyaç sahiplerini yolda bırakmak istemeyeceksiniz. Yardımseverlik Koşusu yapıyorsanız, sabah antrenmanı için yataktan erken kalkmak, yoğun bir günün ertesinde antrenmanı ertelememek ve hatta yarışı bitiremeyeceğinizi düşündüğünüz anlarda sizi motive edecektir.
2. Yarışırken en güzel destek sana gelecek
Koşu gününde, koşu sırasında en fazla seyirci desteği kime geliyor biliyor musunuz? Gönüllü koşuculara… İyilik peşinde koşan koşuculara koşu boyunca ve koşu bitişinde yapılan tezahürat başka kimseye yapılmıyor. Koşunuzu adadığınız kişiler, o derneğin ve vakfın çalışanları sizi hiç yanlız bırakmıyor. Bunun ne anlama geldiğini ve hatta bazen bir adım daha atamayacağım dediğinde ne kadar önemli olduğunu ancak yardımseverlik koşusunda anlayabilirsiniz.
3. Şikayet etme, izleme, fark yarat
Her gönüllü koşucu yani yardımseverlik koşucusu esasında bir fark yaratandır. Yardımseverlik koşusu yaparak sizin canınızı sıkan, kalbinizi acıtan sorunu bütün çevrenize anlatır, adeta o STK’nın gönüllü elçiliğini yaparsınız. Her gönüllü koşucu şikâyet etmeyi, izlemeyi bırakıp toplumda kendini rahatsız eden bir sorunu çözmeye çalışan bireydir, fark yaratan bireydir.Siz de bir fark yaratan olabilirsiniz?
4. Sivil Toplum Kuruluşlarına destek ol
İçinde yaşadığımız toplum sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları sayesinde sürekli iyi yönde değişmektedir. STK’lar demokrasinin önemli sac ayaklarındandır. STK’ların en büyük kaynakları ise gönüllülerdir ve onlar sayesinde ayakta kalırlar. Gönüllü çalışanların tek mutluluğu bunun görüldüğünü hissetmek ve belki de ufak da olsa bir teşekkür duymaktır. Bir Sivil Toplum Kuruluşu (STK) için koşmak onlara “yaptıklarınızı görüyoruz, teşekkür etmek istiyoruz ve biz de destek vermek istiyoruz” demektir.
5. Emekliliğini bekleme
Çoğu kişinin hayallerinde emekli olduğunda bir STK için çalışmak, destek vermek, hatta yöneticisi olmak var. Sizce kenarından köşesinden hiç ilişkide olmadığınız bir STK ile emeklilikten sonra ilişki kurmak kolay olur mu? Hiç içinde bulunmadığınız aynı havayı koklamadığınız bir sektöre hemen uyum sağlayabilir, kendinize yer bulabilir misiniz? Neden şimdiden farklı STKlar için koşarak, projelerini, yöneticilerini, iş yapma biçimlerini tanımaya başlamıyorsunuz. Bir çok gönüllü koşucu birkaç koşudan sonra farklı STKlar için gönüllü çalışmaya başladılar, hatta yönetimlerinde rol almaya başladılar.
6. Hayat Paylaşarak Güzel
13 yıldır İstanbul ve Antalya maratonlarına katılanların en az %20’si yardımseverlik koşusu yapanlardır. Koşu öncesinde birçok ortak antrenman yapılır, çaylak antrenmanları yapılır, bilgi paylaşımları olur, makarna partileri, maraton sonrası partileri. Hepsinde sizinle ortak zevkleri, hobileri olan, toplumdaki sorunlara sizin yaklaştığınız gibi yaklaşan binlerce kişi olduğunu göreceksiniz, yeni arkadaşlar edineceksiniz ve hatta iyi bir şeyler de olduğunu görüp mutlu olacaksınız, umutlu olacaksınız.
7. Kendini iyi hissedeceksin
Yardımseverlik Koşusu, koşuyu daha anlamlı, yardımseverliği daha eğlenceli yapar. Birilerine yardım etmek, başkalarının sıkıntılarını çözmek, çözülmesine yardımcı olmak hep hüzünlü olmak zorunda değil. Yardımseverlik koşusu ile bunu eğlenerek keyif alarak yaparsın. İyilik yaparsın, kendini iyi hissedersin.
8. Çünkü Çok kolay!
Zaten koşuyorsunuz. Ağrı’ya tırmanmıyorsunuz, Türkiye’yi baştan başa geçmek zorunda değilsiniz, Antalya’dan Kuzey Kıbrıs’a yüzmek zorunda değilsiniz. Sadece bir e-posta hazırlayıp sosyal çevrenizden destek vermek istediğiniz STK’nın projesi için destek isteyeceksiniz, farkındalık yaratacaksınız.
Sen ne için koşmak istersin?
Kurumsal Yardımseverlik Koşusu
1) Toplumu kucaklayan ve toplumun kurumu olan bir yerde çalışmak istemez miydiniz?
Günümüzde şirketler sadece ekonomik büyüklüklerle değil, beğeni parametresiyle de değerlendiriliyorlar; yardımseverlik koşusu şirketiniz için içten, çalışanlarını ve toplumu kucaklayan bir fırsat olabilir.
2) Sorumluluğunuzu en eğlenceli şekilde yerine getir
Türkiye’de STK’ları desteklemek sadece bireylerin sorumluluğu olamaz. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri bir kültür yaratarak, toplum yararını gözeten bir anlayışı yaygınlaştırmaktadır. Toplumun elinde bulundurduğu insan kaynağını olumlu yönde dönüştürmek, 21. yüzyılda şirketlerin görevleri arasındadır. Adım Adım’la koşarken bunu eğlenceli hale getiriyorsunuz.
3) Daha sağlıklı çalışanlar ve daha sağlıklı bir takım için koş
Şirketçe yapacağınız yardımseverlik koşusuyla hem daha sağlıklı, toplum faydasını gözeten, iyi kalpli ve manevi tatmini yüksek çalışanlarınız olacak, hem de çalışanlarınız aynı amaç için koşarak, takım ruhunu geliştirebilecekler.
4) Şirketinizin daha iyi tanınması için harika ve çok eğlenceli bir fırsat
Bağış mektuplarınıza, Adım Adım’lı tişörtlerinizle çektiğiniz videolarınızı koyabilir, antrenman fotoğraflarınızla mektuplarınızı renklendirebilirsiniz. En eğlenceli en farklı halkla ilişkiler fırsatı.
5) Kendi ürününüzü destekleme fırsatı
Kurumunuzun kendi projesini ya da ürününü destekleme fırsatı yakalayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, Peugeot «Engelsiz Yaşam» projesi kapsamında engelli bireyler için tasarlanmış araçlar üretiyor. TOFD (akülü tekerlekli sandalye projesi) için koşarak, bu kampanyalarını desteklemiş oluyorlar.
6) Oluşturulan sinerjinin farkında mısınız?
Takım ruhu, videolar, şirketin de koşucuları üzerinden bağış yapabilmesi, birlikte koşulan yarış… Tüm bunlarla oluşan sinerjinin şirketinize katabileceklerİnin farkında mısınız?
“İnsan hayatında iki önemli an vardır. İlk koştuğu an ve neden koştuğunu anladığı an.”
Bir AAtasözü
Geç Kalmadınız!
Hazırsanız hemen kendinize bir proje seçin, iyilik peşinde koş platformuna giriş yapın, en yakın koşuda size yardımseverlik koşunuzda gönüllü destek olalım. Hepsi bu kadar.
Kurum olarak ne için koşmak istersiniz?
İyilik Peşinde Koşan Kurumlar
İlkleri yapmak her zaman zordur. 10 sene sonra Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları (“STK”) bağışlarının önemli bir bölümünü koşu sayesinde almaya başladıklarında sizleri hatırlayacaklar. 2008 yılından bu yana geçen süre içerisinde aşağıda adı geçen kurumlar sayesinde desteklediğimiz sivil toplum kuruluşların bağışlarının %25-30’u ADIM ADIM ile koşan kurumsal takımlar sayesinde toplanmaya başlandı. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.
2008 Ocak – 2019 Haziran arasında Türkiye’de Yardımseverlik Koşusu yaparak İyilik Peşinde Koşmuş Kurumların Listesine ulaşmak için tıklayınız...
Öncelikle ipk.adimadim.org‘ta profilini oluşturmalı ve hangi STK için İyilik Peşinde Koşacağına karar vererek kampanyanı başlatmalısın.
Yarışla ilgili her şeyin tamam mı? Kayıt, başka şehirden geliyorsan otel rezervasyonu vs…
STK’nı ve projeni seçtiğine göre artık bağış mektubunu hazırlayabilir ve tanıdıklarınla paylaşabilirsin.
Her türlü sorunu yanıtlamaya hazırız çekinme yaz: iyilikpesindekos@adimadim.org
Bağış mektubu gönderirken nelere dikkat etmelisin?
Bağış mektubunu nasıl yazmalısın?
Sana bağış yapıldığını nasıl anlayacaksın?
Kredi kartı ile bağış yapmayı seçtiğinde senin koşucu adın zaten sayfada çıkacak ve otomatik olarak bağışın senin aracılığın ile yapıldığı bilinecek.
Daha uzun bir yol olan EFT/Havale kullanmayı seçerse, o zaman EFT/Havale sırasında istenen “açıklama” kısmına senin “Koşucu Kampanya Kodu”nu yazması lazım.Böylece bağışın senin aracılığın ile yapıldığı bilinecek.
En doğru mektup gönderme zamanı, ne zamandır?
Mektubunu kimlere göndermelisin?
› Aile üyeleri ve akrabaların
› Okul ve üniversite arkadaşların
› Patron, yönetici, yönetim kurulu üyelerin
› Sana veya çalıştığın şirkete ürün / hizmet satan tedarikçilerin
› Müşterilerin ve iş ortakların
› Mahalle ve askerlik arkadaşların
› Eski yeni iş arkadaşların
› Üyesi olduğun kulüp ve cemiyetler
› Mezunlar derneğin veya meslek derneğin
› Facebook, Twitter ve diğer sosyal mecralardaki kontakların
Eğer iletişime geçtiğin kişi sayısı 200'ün altındaysa biraz daha düşün.
20+ Aile, dostları ve akrabalar
5+ İlkokuldan arkadaşlar
15+ Ortaokul ve liseden arkadaşlar
20+ Üniversite / meslek lisesi / kurs arkadaş sayısı 5+ Asker arkadaşı (10 ama – %50’miz kadın diye) 30+ 3 iş değiştirmiş olsa (iş yerinden arkadaşları – 10×3)
45+ İşle toplantılarda tanışılanlar (15×3= bu tabii hayatını neredeyse bilgisayar başında geçiren bir işe örnek) = Etti 140
Herhalde 40 yılda sinemada, barda, parkta, partide, düğünde, doğum gününde, işte, merdivende, sokakta, yukarıdaki ana arkadaş / tanıdık kaynakları dışında da birileri ile kesişmiştir hayatın.
Onları da ekleyiver.
Hele bir de evliysen bunu 1.5 ile çarp.
Kolay gelsin.